„Chill‘n‘Grill“ daugelis tų, kurie atvažiuoja kasmet, žino kaip kelių dienų festivalį vidury vasaros, kurio epicentras – automobiliai ir draugai.

Tačiau tik nedidelė dalis prisimena, nuo ko renginys, šiandien skaičiuojantis šimtus lankytojų, poros šimtų automobilių parodą, gyvus pasirodymus, gausybę konkursų, prasidėjo ir kaip išaugo iki to, kas vyksta šiandien.

Renginys draugams

Mintis apie tai, kad reikia kažko panašaus į „Chill‘n‘Grill“ šovė 2011 m. Jokia paslaptis – įkvėpimo šaltiniu tapo „Hella Flush BBQ“ renginys.

Norėjosi lygiai taip pat, kaip šiame vaizdo įraše, į vieną vietą suburti draugus, pažįstamus, kuriuos vienija tas pats noras modifikuoti automobilius, drauge išsikepti maisto, pachillinti, tiesiog pabendrauti kur nors toliau nuo gatvių ir asfalto. Iš tokių norų natūraliai išaugo ir renginio pavadinimas – „Chill‘n‘Grill“.

„Pasirinkome nedidelę automobilių stovėjimo aikštelę greta Aukštadvario, prie ežero. Ir gavosi taip, kad ji buvo sausakimša, mat į pirmąjį „Chill‘n‘Grill“ atvyko apie 150 žmonių. Ir netgi nakvojančių buvo“, – prisimena Marius, JDM.lt komandos narys.

Nedaug kas žino, kad tokia renginio sėkmė ir raginimai suorganizuoti dar vieną JDM.lt narius privertė susimąstyti. Ir taip – 2011 m. rugsėjį buvo surengtas antrasis „Chill‘n‘Grill“. Visgi, prisimena komanda, lijo, buvo šalta, mažai žmonių, tad buvo priimtas sprendimas festivalį rengti tik kartą per metus.

Trečiasis „Chill‘n‘Grill“ buvo surengtas 2012 m. vasarą. Idėja nesikeitė – savaitgalis su draugais. Šįkart buvo nuspręsta, kad festivalį galima surengti bičiulio sodyboje. Tiesa, į ją atvažiavo netikėtai daug žmonių – maždaug 300.

Žygimantas, JDM.lt narys, prisimena, kad iki pat renginio pradžios niekas nesiėmė rimtų darbų, tad paskutinę akimirką teko pasirūpinti pačiais svarbiausiais dalykais. Pavyzdžiui, išrinkti didžiausius akmenis nuo kelio, kad neužstrigtų žemintas važiuokles turintys draugų automobiliai. Ir pastatyti lauko tualetą.

„Statėme jį miške paskutinę akimirką, o kadangi pritrūkome medžiagos durims padaryti, padarėme užsklandą iš „Stop“ juostos. Gana patogu – galėjai būdamas viduje iškišti galvą į lauką ir pasižvalgyti“, – juokiasi jis.

Žingsnis pirmyn

2013 m. buvo tie, kada ženkliai išaugo ir „Chill‘n‘Grill“, ir… festivalio biudžetas. Tąkart buvo nuspręsta festivalį organizuoti Zarasuose, Zaraso ežero saloje.

„Vienas iš smagiausių dalykų Zarasuose buvo miesto valdžia. Visi buvo geranoriški, neprašyti paskelbė skelbimų lentose apie mūsų renginį, padėjo visaip, kaip galėjo“, – sako Selmas, vienas JDM.lt narių.

Tiesa, šiokių tokių keblumų kilo. Vienas jų – renginio maitintojai, nepasirūpinę reikalingais leidimais ir palikę maždaug 500 žmonių be galimybės įsigyti maisto.

„Išaugo ir biudžetas: teko nuomotis renginio vietą, samdyti apsaugą. Skolinomės. Ir po festivalio sulindome į skolas ne vieneriems metams“, – prisimena Selmas.

Žinoma, netrūko ir pokštų. Pavyzdžiui, pirmąjį vakarą visa festivalio zona liko be šviesos, nes… apšvietėjo, kuris turėjo pasirūpinti šviesomis, niekas neįleido, nes jis neturėjo bilieto į „Chill‘n‘Grill“.

Kitąmet, 2014 m., „Chill‘n‘Grill“ persikėlė į Varėną, Dainų salą. Ten, sako komanda, visi savo kailiu pajuto, kas yra biurokratai. Kiekvienas leidimas, dokumentas ir parašas reiškė tai, kad reikėjo ne kartą važiuoti į Varėną, varstyti kabinetų duris ir pan. Ir, pavyzdžiui, iki pat renginio pradžios vietos valdininkai neišdavė leidimo statyti automobilius ant kelio, nors visi dokumentai buvo pristatyti, parašai – surinkti.

„Teko imtis iniciatyvos ir renginio dieną ženklus, draudžiančius stovėti, paprasčiausiai uždengti juodais maišais. Ir kai vidury festivalio sulaukėme skambučio iš vietos policijos, tuomet ledai pajudėjo – gavome leidimą statyti automobilius vienoje kelio pusėje. Tai dar reikėjo surasti kiekvieno automobilio savininką, paprašyti jį pervaryti automobilį arba perstatyti patiems. O juk nuo festivalio vietos iki kelio buvo geras gabalas kelio – tai vežiojome visus mašina“, – sako Mantas, JDM.lt narys.

Nepaisant sunkumų, festivalis buvo rekordinis. Į Varėną atkeliavo apie 1000 žmonių.

Apsistota Dauguose

2015, sako komanda, buvo nuspręsta ieškoti naujos vietos, mat „Chill‘n‘Grill“ išaugo tiek, kad jau išbandytos – buvo per mažos. Jokia paslaptis, buvo kilusi mintis grįžti į Zarasus, buvo nuvažiuota šimtai kilometrų ir aplankyta dešimtys įvairių vietų, tačiau neįtiko niekas. Visgi netikėtai buvo atrasta Daugų miestelyje esanti privati, sovietinius laikus menanti, stovyklavietė, kuri pasirodė idealiai tinkanti tam, kaip turėjo atrodyti „Chill‘n‘Grill“.

Žmonių, prisimena organizatorių komanda, buvo tiek, kad buvo užpildytos visos žiūrovams skirtos aikštelės, taip pat ir tos, kurios buvo skirtos 200 automobilių „show-off“. Iš viso, skaičiuoja komanda, į Daugus atkeliavo apie 1200 žmonių.

„Vienu momentu net buvo panika apėmusi, kad jeigu ir toliau žmonės taip važiuos, nesutilpsime niekur ir niekaip“, – sako Žygimantas.

Jam, beje, teko ypatingas vaidmuo. Tų metų „Chill‘n‘Grill“ gyvą pasirodymą surengė „Gatvės Lyga Soundsystem“, tačiau jų vadybininkas prieš pat koncertą pasakė, kad jeigu nebus užkastas elektros kabelis, vedantis į sceną, koncertas neįvyks.

„Tai ką: 22 val. turėjo prasidėti koncertas, o 21.30 val. aš ėmiausi kasti kokių 100 m ilgio tranšėją. Aš kasiau ir klojau kabelį, o vadybininkas ėjo iš paskos ir trypė žemę. Viską spėjom“, – juokiasi jis.

Prabėgus metams buvo nuspręsta likti Daugų stovyklavietėje. Vieta idealiai tiko „cat-walk“ rungčiai, be to, labai patiko ir daugumai „Chill‘n‘Grill“ lankytojų. Geram startui nesukliudė ir it iš kibiro pliaupęs lietus – atvažiavo apie 1500 žmonių.

„Tais metais pirmą kartą išpardavėme visus bilietus į „Chill‘n‘Grill“ neįsibėgėjus antrai festivalio dienai. Šeštadienį vidurdienį turėjome paskelbti, kad bilietų nėra“, – šypteli Dina.

Tais metais, be didesnių ar smulkesnių nuotykių, nesklandumų, bene geriausiai visiems organizatoriams įsiminė teritorijos tvarkymas prabėgus renginiui.

„Specialiai, kad nereikėtų važinėtis pirmyn atgal, kilnoti visko rankomis, išsinuomojome vilkiką su vadinamuoju „liftu“. Ir kai jau krovėme po renginio paletes, trūko hidraulinė „lifto“ žarnelė. Tad vilkikas drauge su Žygimantu iškeliavo į Alytų ieškoti remonto dirbtuvių, o mes, kol jų laukėme grįžtant, sukrovėme viską į vilkiką. Tad šis atkeliavo ir… tiesiog išvažiavo“, – juokiasi komanda.

Kas vyks šiemet?

Aštuntasis, 2017 m. „Chill‘n‘Grill“ vyks ten pat – Dauguose, Daugų ežero salos poilsiavietėje, birželio 23-25 dienomis. Prie daugelio naujienų, laukiančių festivalyje, prisidėjo ir šiemet komandos pradėti kurti video blogai su pasakojimais apie tai, kas vyksta Lietuvos automobiliniame gyvenime.

Svarbu ir tai, kad noras kasmet turėti vis geresnį renginį, vis stipresnius parodos dalyvius atkreipia ir renginio partnerių dėmesį, todėl jau kelerius metus iš eilės net nepaskelbus renginio datos, nykščius į viršų kelia tokie partneriai, kaip „Berner Lietuva“, „Nissan“, „EBC Brakes“, „Kamado Bono“ bei jungiasi nauji.

Ant klausimo, kas laukia šiemet, taškus galėsime sudėlioti po kelių mėnesių, tačiau jau dabar aišku viena – bus geriau nei bet kada. Iki pasimatymo „Chill‘n‘Grill“!