Vis daugiau turimus automobilius modifikuojančiu automobilistų mąsto ne tik apie tai, kaip automobilis atrodo, bet ir tai, kokią funkciją jis atlieka, sako JDM.lt komanda, aktyviai besiruošianti automobilių kultūros festivaliui „Chill‘n‘Grill“.

Anot jų, tarp ryškiausių šių metų automobilinių tendencijų – sparčiai plintantys lenktynių stilistika padailinti automobiliai, taip pat į gatves pamažu grįžta ir vintažiniai sportiniai automobiliai, po kurių kapotais – nemažos „arklių“ kaimenės.

„Pastebime, kad nemažai automobilistų galvodami, kaip turimą automobilį paversti išskirtiniu, pasirenka vadinamąją „race“ – lenktynių stilistiką. Vis daugiau yra tokių, kurie modifikuodami automobilį pirmiausia dirba dėl funkcionalumo, tuomet – dėl grožio“, – sako Selmas Adomonis, JDM.lt komandos narys.

Jam pritaria ir likusi komandos dalis. JDM.lt nariai pastebi, kad net ir tuo atveju, kai automobilis savo išvaizda primena ką tik lenktynių trasos išvažiavusį sportinį bolidą, vis tiek stengiamasi „išlaižyti“ jo kėbulą, surasti tikrai gerus ratlankius ir t.t.

„Be to, daug kas automobilį dailina laikydamiesi sportinės stilistikos, tačiau tai nebūtinai reiškia, kad juo bus važiuojama lenktynėse“, – pabrėžia Mantas Pūtys, JDM.lt atstovas.

Pasirodė prabangių

Visgi ryškūs sportiniai bolidai – ne viskas, ką šiemet Lietuvos gatvėse pastebės akylesni. „Chill‘n‘Grill“ – automobilių kultūros festivalį Dauguose, Alytaus rajone – rengianti komanda jau gauna pirmąsias registracijos anketas iš automobilistų, trokštančių, kad jų puoselėjama transporto priemonė atsidurtų festivalyje organizuojamoje parodoje.

13227672_1799510613618667_3611160993011340947_o

„Akivaizdu, kad Lietuva po truputį vejasi užsienį ir į gatves išrieda vienas kitas VIP stilistikos automobilis“, – sako Miroslavas Žukovskis, vienas „Chill‘n‘Grill“ organizatorių.

Pirmieji VIP stiliaus automobiliai (kaip ir juos apibūdinantis terminas) atsirado Japonijoje, aiškina JDM.lt komanda. Ten automobilių kultūros gerbėjai vienas po kito ėmė modifikuoti didelius prabangius Japonijoje pagamintus sedanus, žeminti jų važiuokles, montuoti brangius ir retus ratlankius ir t.t.

Tokius pokyčius, viena vertus, sako JDM.lt komanda, lemia tai, kad pamažu atsiranda vis daugiau vietų, kur galima įsigyti reikalingų detalių tokių automobilių modifikavimui. Kita vertus, teigia automobilistai, tokie modeliai – natūralus žingsnis keičiant žemesnės klasės automobilį į geresnį.

„Visi tampa vyresniais ir vietoje ankštų ir nedidelių modelių ima rinktis tokius, į kuriuos būtų galima įsisodinti šeimą, tačiau dėl to nereikėtų atsisakyti mėgiamo hobio“, – šypteli M. Pūtys.

Ieško įvairovės

Visgi sportiniai ir VIP stiliaus modeliai – ne vieninteliai, kuriems atsiras vietos „Chill‘n‘Grill“ festivalyje rengiamoje automobilių parodoje po atviru dangumi.

Organizatoriai sako, kad nebeatsiejama parodos dalimi tapo „stance“ stiliaus modeliai – itin žemi, „apginkluoti“ plačiais ratlankiais (kurių kraštas idealiai sutampa su ratų arkos kraštu), papuošti retomis apdailos detalėmis automobiliai. Tokie neretai aplinkinius verčia kilstelėti antakius aukštyn ir nusistebėti, „kaip jie važiuoja“.

13247692_1799509466952115_8393558908871948216_o

Pamatyti kaip bus galima festivalyje, mat jame vyks ne tik žemiausio, nekintamo aukščio važiuoklę turinčio, automobilio paieška, bet ir dar nematytos varžybos tiems, kurių transporto priemonėse sumontuota pneumatinė pakaba.

„Į vietą festivalio parodoje gali pretenduoti ne tik „stance“ stiliaus automobiliai. Ieškome ir retų, klasikinių automobilių, atsiras vietos ir beprotiškiems projektams – hotrodams. Norisi kuo daugiau įvairovės“, – vardija vienas „Chill‘n‘Grill“ organizatorių Žygimantas Dubovikas.

Tarp tų, kurių paraiškų ypač laukiama – vadinamųjų „Cafe Racer“ stiliaus motociklų savininkai. Tokių motociklų, sako festivalio organizatoriai, per paskutinius metus atsirado tikrai nemažai, o dauguma jų – neabejotinai verti dėmesio.

„Ieškome tų, kurie modifikuoti remiantis ta pačia filosofija, kaip ir modifikuojant keturis ratus turinčias transporto priemones – svarbiausia skoningas minimalizmas“, – pabrėžia JDM.lt komanda.

Sunkiausia populiariausiems

Tiesa, perlipti festivalio organizatorių iškeltą atrankos kartelę nebus lengva.

Sunkiau bus tiems, kurie vairuoja itin populiarius automobilius, mat įprastai organizatoriams geriausius tenka atsirinkti iš kelių dešimčių atsiųstų registracijos anketų.

26882812960_4b25f2e79a_o

„Į parodą tikrai pateks tie, kurių automobiliai atrodo geriausiai ir yra kitokie nei visi likę“, – akcentuoja M. Žukovskis.

Lengvai „nepraslys“ ir turintys vintažinius automobilius, mat „Chill‘n‘Grill“ organizatoriai tikina pretendentus į parodą vertinsiantys žiūrėdami ne tik į modelio pavadinimą ir gamybos metus.

„Jeigu automobilis retas, įdomus, tačiau neprižiūrėtas, netvarkingas, o vienintelis jo pliusas tas, kad tokių – labai mažai, tai tikrai nėra tai, ko mes ieškome. Vertinsime visumą – ieškome išbaigtų, restauruotų, tvarkingų modelių“, – sako M. Pūtys.

Akylai į parodą atrinkti automobiliai bus tikrinami ir festivalio vietoje. Tokia patikra gali tapti šansu tiems, kurie užpildyti atrankos į „Chill‘n‘Grill“ parodą anketą neišdrįso, mat organizatoriai žada užmesti akį ir „Chill‘n‘Grill“ žiūrovams skirtą stovėjimo aikštelę, o dėmesio vertus automobilius perkelti į parodos plotus.

26882814370_1591273bd6_o

Beje, kai kurie festivalio parodos dalyviai paaiškėjo dar nė neprasidėjus oficialiai atrankai, mat šiemet „Chill‘n‘Grill“ organizatoriai įvedė naujovę – gyvas atrankas.

„Pagalvojome, kad dažnai lankomės įvairiuose renginiuose, nuolatos pastebime išskirtinius automobilius. Jų savininkai galbūt nedrįsta užpildyti registracijos anketos, galbūt nežino apie festivalį. Atradę įspūdingą modelį jį pažymime specialiu lipduku su užrašu „You‘re in“ (angl. tu patekai), reiškiančiu, kad jie kviečiami atvažiuoti į „Chill‘n‘Grill“, – pasakoja JDM.lt komanda.